Menu

Blog Innerlijke Familie

Schildencoach van de Innerlijke Familie

 In mei heb ik weer een mooie opleiding af mogen ronden…Schildencoach van de Innerlijke Familie…In deze blog vertel ik over het model en hoe ik de opleiding ervaren heb. Zie www.innerlijkefamilie voor ook andere blogs en info.

Diagnose: Meervoudige Persoonlijkheid??  Dat gelukkig niet, maar ik heb wel kennis gemaakt met de 4 leden van mijn Innerlijke Familie…
Enthousiast geraakt door de gratis workshop begon het meteen te borrelen. Wat een breed inzetbaar en vooral praktisch model. Je snapt meteen waar het over gaat! Wat kan ik zowel persoonlijk, als in mijn werk als kinder,- en oudercoach met deze methode? Ik kreeg allerlei wilde plannen voor thema´s en workshops voor kinderen en/of hun ouders/opvoeders. Pas later begreep ik in de termen van de Innerlijke Familie dat mijn innerlijke jongetje direct werd getriggerd door de informatie die ik die avond had gekregen en meteen overliep van de inspiratie en ideeën. Mijn vrouw heeft het vervolgens even laten bezinken, ingeschat of het waardevol en reëel is op dit moment. Ze zei gelukkig ´Ja´! Ten slotte heeft mijn man informatie over de opleiding geregeld en stond ik even later ingeschreven.
En zo begon een paar maanden geleden mijn Innerlijke Familie avontuur…de opleiding van de methode ´Schilden van je Innerlijke Familie´.

En wie is nu die familie? Iedereen heeft een Innerlijke Familie bestaande uit 4 leden/schilden; een man, vrouw, jongetje en een meisje. Ieder familielid heeft zijn/haar eigen kwaliteiten/schaduwkanten, drijfveren en behoeften, die vaststaan per lid. Dit maakt het ook zo mooi in de praktijk. Er wordt gebruik gemaakt van archetypen en die zijn voor iedereen herkenbaar. Voor wie (nog) niet bekend is met de Innerlijke Familie, ik heb er een familieportret van gemaakt (zie foto).

De innerlijke familie nader bekeken, voorstelrondje…
Het jongetje en het meisje vertalen ons karakter, daarmee worden we geboren en vervolgens worden de volwassen schilden onder andere door opvoeding, omgeving, en rolmodellen gevormd.

Het jongetje staat voor onze wilskracht en levensenergie. Hij is ondernemend, ondeugend, impulsief en eigenwijs. Door hem kunnen we ook de humor inzien van lastige situaties en is onvermoeibaar. Zijn schaduwkanten kunnen zijn: brutaal, egocentrisch, driftig, boos en een pestkop. Als je jongetje het allemaal niet meer ziet zitten, ligt er in het ergste geval een burn-out op de loer…
Het meisje staat voor voelen, kwetsbaarheid, schoonheid, verbinding, openheid en gericht op harmonie. Schaduwkanten van een meisje kunnen zijn: overgevoelig, claimend, hysterisch, afhankelijk, gespannen en angstig.
De man staat voor staat voor denken en daadkracht. Met een doel voor ogen vecht hij door tot eindstreep. Hij stelt grenzen en is oplossingsgericht. Zijn schaduwkanten kunnen zijn: perfectionistisch, normatief, rigide en een tiran.
De vrouw staat onder andere voor het weten, wijsheid, draagkracht, wat is reeël en zorgen voor het gezin/de innerlijke kinderen. Ze is procesgericht en ze weet wat er nodig is, het buikgevoel en het ervaren. Schaduwkanten kunnen zijn: zwaarmoedigheid, passief, haatdragend, verwaarlozend en ontkennend. Een sterke innerlijke vrouw speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven.

´Leven´ die allemaal in ons? In iedereen? Ja dus! En nu? Wat kan je er mee? Dat leer je tijdens de basisopleiding.

De basisopleiding…
We hebben tijdens de opleiding eerst uitgebreid kennis gemaakt met de Innerlijke Familie van onszelf. En hoe komt het bijvoorbeeld nu toch dat je meerdere keren in een bepaalde situatie terecht komt en op dezelfde manier reageert en hetzelfde mis gaat? Waarom word je steeds overrompeld door je manager? Staat je innerlijke meisje vooraan, terwijl het misschien beter is om bijvoorbeeld je innerlijke vrouw tegenover een sterke innerlijke man te zetten? Maak kennis met je eigen familieleden, ga bij ze op visite (in jezelf dan ;)), zoek uit waar hun kwaliteiten liggen en je krijgt meer regie over situaties (en zelfs je leven)!

Ook in situaties waarin je contact hebt met de familie van een ander, is het bewust naar voren zetten/wisselen van de schilden iets wat we geleerd hebben. In een opvoedingssituatie waarbij je te maken hebt met een gespannen, kwetsbaar innerlijk meisje van de ander is het pedagogisch niet zo ´handig´ om je innerlijke man naar voren te zetten en tegen het kind te roepen dat het zich niet moet aanstellen, gewoon moet doen etc. Het innerlijke meisje van de ander zal er alleen nog maar meer overstuur van raken. Beter is het om met je innerlijke vrouw het kind gerust te stellen, het probleem te erkennen, te troosten etc. Daarna kun je misschien je innerlijke jongetje inzetten om de ander uit te dagen weer lekker te gaan spelen. Je leert effectiever te communiceren en grip te hebben/krijgen op jezelf en de ander. Een regisseur en (gezins)coach dus…

We hebben geleerd hoe je kunt reageren op bepaalde duo´s die zich (in de ander) kunnen vormen. Bijvoorbeeld hoe ga je het contact aan met een zeer gevoelig, over de toeren geraakt en gekwetst meisje die een hele beschermende, boze man naast zich heeft staan?
Ook op zijn er mogelijkheden op groepsniveau. Hoe ziet bijvoorbeeld de innerlijke familie van een team er uit? Zijn het veel innerlijke jongetjes die allemaal graag hun ding willen doen en overlopen van energie? Of is er juist weinig ruimte voor gevoel en verbinding, doordat er veel prestatiegerichte innerlijke mannen in een team werken? Hoe kun je het beste veranderingen doorvoeren in een groep waar nogal wat gespannen innerlijke meisjes zitten?

Gedurende de hele opleiding hebben we ons nog verdiept in het wel en wee van de familie. Hoe zorg je ervoor dat het goed gaat met ieder lid? Krijgt iedereen voldoende tijd, aandacht en ruimte? Welke acties kun je ondernemen om een lid wat te versterken, of juist een beetje onder de duim te houden? Wat zijn gezonde relaties tussen de leden en welke niet? Hoe ga je daar dan weer mee om?
Het leren kennen van je eigen Innerlijke Familie zal je helpen in allerlei situaties. Van persoonlijke ontwikkeling, privé, relaties, opvoeding tot werksituaties. Ik zou zeggen; ga bij ze op visite, leer ze kennen en ontdek wat ze voor jou kunnen betekenen!
Lijkt jou dit ook wel wat? De basisopleiding is een 4 daagse opleiding, die wordt gegeven in een centraal gelegen mooi pandje in Utrecht. Er heerst een fijne sfeer en de groep bestaat grotendeels uit trainers, adviseurs en coaches. Je krijgt tijdens de opleiding een studiemaatje om je meer te kunnen verdiepen aan de hand van reflectieverslagen. Er is veel ruimte voor het eigen maken (theorie) en het oefenen met het model. De trainster Mary kent haar Innerlijke Familie op haar duimpje en heeft mij door diverse persoonlijkheidsverwarringen heen geholpen. Nu ga ik eerst kijken hoe ik het schildenmodel in ga zetten binnen mijn praktijk en dan hoop ik later de vervolgopleiding voor kindercoaches te gaan doen. Bedankt Innerlijke Familie, voor de wijze en verrijkende lessen en tot ziens!
Marieke van Essen
Kindercoach/oudercoach Praktijk Uniek Ede
www.praktijkuniekede.nl