Menu

Sjaak en de Wortelfabriek

De Wortelfabriek gaat over Aarden, Veiligheid en andere belangrijke eerste ontwikkelingen…

Sjaak-en-de-wortelfabriek

Sjaak en de wortelfabriek…
Het klinkt als een alternatief op het verhaal van de chocoladefabriek, maar dat is niet zo. Ik wil graag met behulp van Sjaak wat meer vertellen over het 1e chakra. De kleur van het eerste chakra is rood en bevindt zich bij het stuitbeen.
 De eerste chakra wordt ook wel de basischakra, of stuitchakra genoemd. Met de kinderen noem ik het de Wortelfabriek, omdat het vooral te maken heeft met gronding/aarding, je veilig voelen, vertrouwen/zekerheid/stabiliteit kunnen hebben, fysieke ontwikkeling en een prettige plek om te eten, drinken, slapen en verzorgd te worden.
 In deze fase van de ontwikkeling is het belangrijk voor kinderen dat je stevige wortels ontwikkelt. Dat je je veiligheid en vertrouwen leert te voelen. Dit is een stevige basis voor de ontwikkeling van de andere chakra´s (fabriekjes) en het verdere leven.
 De wortels staan voor het aarden/gronden. Geaard zijn houdt in dat je letterlijk en figuurlijk met beide benen op de grond staat. Dat je een goed contact met je lichaam hebt en dat je het gevoel hebt dat je er bent (fysiek en geestelijk) en dat je er mag zijn (bestaansrecht)! Met name voor hoogsensitieve kinderen is het lastig om goed te aarden, omdat ze zo gericht zijn op de buitenwereld en zichzelf regelmatig voorbij lopen in het hier en nu.  Ik oefen met de kinderen om te visualiseren dat er hele stevige wortels uit hun voeten groeien, heel diep de aarde in…als je diep genoeg bent en je staat lekker stevig dan maak je daar de wortels vast en sta jij net als deze boom! Krachtig en met zelfvertrouwen!

Ook leer ik kinderen niet hoog (in de borstkas) te ademen, maar een lage rustige ademhaling in de buik (in door de neus, uit door de mond). Dit geeft een rustig gevoel in hoofd en lijf.

Het is voor het 1e chakra ook erg belangrijk dat het kind zich geliefd voelt en zich leert hechten. Aanraking, gedragen en gekoesterd worden is van groot belang voor de verdere emotionele ontwikkeling van het kind. Het kind zal de wereld als een veilige plek ervaren en zich op goede manier kunnen ontwikkelen.
 Kinderen kunnen lastig gedrag laten zien als de wortelfabriek (nog) niet voldoende ontwikkeld is. Boosheid, opstandigheid, frustratie, agressie, dromerigheid (onbereikbaar zijn) is zeer regelmatig terug te voeren naar het gebrek aan veiligheid, gevoel van onveiligheid.
 Sjaak praat graag met de kinderen over dit chakra. Hij heeft een aantal ´opdrachtjes´ en positieve zinnen bedacht die de kinderen kunnen helpen.
Hij praat onder andere over Bescherming, Je veilig voelen/een eigen plekje hebben en hoe je lekker kunt gaan Slapen.

Ook helpen diverse activiteiten in het versterken van de Wortelfabriek zoals lekker in de natuur spelen en wandelen, bewust je voeten op de grond zetten en lopen, kindermassage en veel bewegen waarbij de benen en voeten worden gestimuleerd.

Lekker met blote voeten contact maken met de aarde!
Volgende keer zal ik meer vertellen over de Voelfabriek, de 2e chakra.
Mocht je vragen hebben, dan kun je die uiteraard aan mij stellen via ´Contact`.
Graag tot de volgende keer, Marieke